Opplev Grenseland - flaggikon

I Grenseland - Unik overnatting

Krappeto .
Photo: Jan-Petter Dahl
Krappeto .
Photo: Jan-Petter Dahl

Ønsker du en overnatting litt utover det vanlige? Både i Sverige og Norge finner du overnattingssteder som garantert vil skape en minnerik opplevelse.

FLO Haldenkanalen – unik overnatting .
Photo: FLO Haldenkanalen / Jahn Kuhr
FLO Haldenkanalen – unik overnatting .
Photo: FLO Haldenkanalen / Jahn Kuhr

Prøv en natt i en flytende hytte, i en gjennomsiktig iglo eller i et gammelt branntårn. 

Hvilepust .
Photo: Hvilepust
Hvilepust .
Photo: Hvilepust

Dyp inne i de tette skogene i Aremark ligger Bøensætre, en gammel husmannsplass som nå er forvandlet til et lite overnattingsparadis. Langt fra byens støy, og hvor samspillet mellom natur, dyr og mennesker står i fokus. På Bøensætre lever de etter permakulturprinsipper, med et mål om å være mest mulig selvforsynte og å gjenopplive naturens balanse. 

Bøensætre er mer enn bare en husmannsplass – det er et levende eksempel på bærekraftig livsstil. Her jobber Hedda og Egil utrettelig for å ta vare på både stedet og naturen, og deres lidenskap for å utvikle plassen i harmoni med omgivelsene er tydelig i alt de gjør. Plassen ligger idyllisk til ved et stille tjern, omringet av fredelige skoger. Her kan du senke skuldrene og virkelig nyte livet i pakt med naturen. Bøensætre er åpent for besøk etter avtale eller ved spesielle arrangementer, og tilbyr unike overnattingsmuligheter for de som ønsker å oppleve denne magiske plassen. 

Bøensætre Haldenkanalen
© Matfatet Ørje/Tina Stafren
Hedda og Egil på Bøensætre Husmannsplass i Aremark
Dame i grønnsakshage
© Matfatet Ørje/Tina Stafren
Permakulturhagen på Bæensætre

FLO Haldenkanalen

Drømmer du om å våkne til lyden av myke bølgeskvulp og fuglesang? Da er FLO det perfekte stedet for deg! 

FLO er en enestående flytende overnattingsopplevelse hvor du blir vugget i søvn i en hytte tegnet av Strøm Akritektur og Studio OSMA. Inspirert av den historiske tømmerfløtingen, er FLO bygget for å gli gjennom kanalsystemet, og kan derfor forflyttes til forskjellige beliggenheter fra år til år.  

Ung kvinne nyter en kaffekopp ved bålpanne på FLO Haldenkanalen med utsikt over innsjø.
© Jonas Ingstad/Norsk Dun
FLO Haldenkanalen
Innsiden av FLO, den flytende hytta overnattingsstedet i Haldenkanalen.
© Jan Kuhr/Haldenkanalen regionalpark
FLO Haldenkanalen

Haukenestårnet i Rømskog

DNT-hytta Haukenestårnet i Rømskog var tidligere et branntårn, nå er det omgjort til et unikt overnattingssted midt i skogen. Haukenestårnet er en ubetjent DNT-hytte med både overnattings- og dagsturmuligheter, kun 5 km sør for Rømskog sentrum langs RV21. Tårnet ligger langs Grensesømmen, vandreruta fra Halden til Treriksrøysa, på Haukenesfjellet. Med en høyde på 12 meter er tårnet det høyeste utsiktspunktet i Østfold, og fra toppen kan du nyte utsikten over store deler av Indre Østfold og helt til Sverige. På klare høstdager kan du til og med se Gaustatoppen. Haukenestårnet er et uforglemmelig reisemål for alle som ønsker å oppleve naturen på en unik måte! 

Unn deg et pust i bakken og lad batteriene i en eksklusiv glass-iglo, omgitt av skog og stillhet. Det er ikke uten grunn at dette stedet heter Hvilepust, i de gjennomsiktige igloene i skogen er du omgitt av ro og natur.  De to igloene ligger tilbaketrukket nok til at du føler deg helt alene, men samtidig kun 45 minutter fra Oslo. Her kan du plukke sopp rett ved sengen, eller kanskje du er så heldig å få et blikk av en elg som rusler forbi.  

Er du glad i dyr eller bare nysgjerrig på å møte alpakkaer? 10 minutter fra Igloene ligger Killingmo Gård, hvor du kan hilse på eller til og med gå en tur med en av disse fascinerende skapningene. Alpakkaene har en rolig tilstedeværelse, som har en merkbart beroligende effekt på oss mennesker.  

I Grenseland - Killingmo
© Hanne Marit Tobiasse
Alpakkavandring på Killingmo Gård
I Grenseland - Killingmo
Alpakka på Killingmo Gård i Aurskog-Høland

Hafsrød skogskoier i Halden

På Hafsrød finner du disse sjarmerende. røde skogskoiene i skogen. Tidligere var disse koiene og småbrukene bosted for skogsarbeidere, men nå har de fått nytt liv som koselige utleiehytter. Her kan du betrakte stjernene, lytte til stillheten og ta inn skogens ro – i ditt eget tempo. 

Bilde fra skogskoien Ertehaugen på Hafsrød
© Ida Hvattum
Ertehaugen på Hafsrød
Kantareller
© Ida Hvattum
Kantareller på Hafsrød

Krappeto i Haldenkanalen

På en idyllisk liten øy, rundt 2 km øst for Brekke sluser, finner du den gamle sluseboligen som en gang var administrasjonssenter for tømmerfløtingen. Annenhver uke (i partallsuker) kan du leie stedet som kystledhytte, og nyte den rolige atmosfæren og det flotte kulturlandskapet. Hovedbygningen har to etasjer, hvor 2. etasje disponeres av stiftelsen, mens resten er tilgjengelig for besøkende.  

Tretopphytter på Grensen i Halden

I toppen av trærne, åtte meter over bakken, kan du overnatte i de koselige hyttene, Elghytta og Beverhytta. Tretopphyttene har utsikt over skogslandskap og vann, med fugler og ekorn rett utenfor døra. Hyttene er utstyrt med alt du trenger for en behagelig opplevelsesovernatting i trærne – gjennom hele året. Den ene av hyttene, Beverhytta, er universelt utformet, slik at rullestolbrukere og barnevogn, har lett adkomst. Det finnes også en båt tilhørende hyttene som gjestene kan benytte til fiske.  

Finnskogtoppen – Finnskogen

På en høyde over innsjøen Røgden ruver Finnskogtoppen hotell. Et velværehotell, helt på grensen til Sverige, med panoramautsikt over den mektige Finnskogen. Hotellet tilbyr forskjellige aktiviteter, som yoga, guidet skogstur og innføring i skogfinsk kultur, helt gratis til gjestene. I tillegg til at de har et lekkert spa med ulike behandlingstilbud. I restauranten står hovedsakelig vegetarretter på menyen og rett utenfor døra ligger fine turstier.  

I Grenseland - Finnskogtoppen
© Hanne Marit Tobiassen
Finnskogtoppen
Opplev Grenseland - Finnskogen
© Hanne Marit Tobiassen

Yggdrasil Igloo Water Huts i Årjäng

Yggdrasil Igloo Water Huts er en unik, miljøvennlig og luksuriøs måte å overnatte ute i naturen på. Her bor du i komfortable iglo-flåter, hvor du har panoramautsikten over vannet og landskapet fra sengen. De ligger på vannet ved den vakre innsjøen Västra Silen, som er en del av det kjente kanalsystemet Dalslands kanal. Ta deg en padletur på vannet, prøv lykken med fiskestanga fra terrassen eller nyt et forfriskende morgenbad. 

Sillerud Station

I Årjäng kan du overnatte i en klassisk sovevogn fra 80-tallet, en unik hotellopplevelse med retrofølelse. Det finnes både 1. og 2. Klasseskupeer, med både over- og underkøyer, og eget bad. Her sover du godt på deilige Dux-madrasser og tilbys frokost i den gamle stasjonsbygningen. Innehaver Rikard Ohlin disker også opp med alt fra billettkontroll til beskjeder over høytaleranlegget. En opplevelse som går rett hjem hos både barn, togenusiaster og de som ønsker seg noe litt utenom det vanlige. 

Inne i Värmlands skoger ved innsjøen Eldan ligger naturcampen  Naturbyn. I Naturbyn er det naturen som er i fokus, på alle mulige måter. Hyttene er bygget av materialer fra naturen og her er alt bærekraftig og økologisk. Det finnes hverken strøm eller innlagt vann, maten lager du på ildstedet og vasken tar du i sjøen.  

Naturbyn tilbyr hytter i trærne, i skogen og på vannet. Velg det som passer deg best og nyt villmarkslivet på en komfortabel måte. Badestamp, badstue og kanoer finnes til gratis utlån for alle gjester. 

STF Lurö Vandrarhem

Midt ute i Vänern, Sveriges største innsjø, ligger Lurö skjærgård. Et vakkert naturreservat en time med båt fra fastlandet. Her ute finner du STF Lurö Vandrarhem, som tilbyr komfortabel overnatting i et naturskjønt og rolig miljø. Den gamle fyrmesterboligen leies ut til gjester som ønsker en overnatting med historisk sus. Huset består av 7 soverom, med 14 senger, stue og utsikt til skjærgården og havet. I tillegg har de en rekke mindre hytter til utleie. Nede på vannet ligger det en flytende badstue og stamp for de som ønsker litt ekstra avslapping og velvære. 

Opplev Grenseland - Lurø
© Hanne Marit Tobiassen
Lurø
Opplev Grenseland - Lurø
© Hanne Marit Tobiassen
Opplev Grenseland - Lurø
© Hanne Marit Tobiassen
Opplev Grenseland
Det grenseoverskridende konseptet ”I Grenseland” er utviklet innenfor prosjektet Across Border Collaboration. Dette er et prosjekt finansiert av Interreg Sverige – Norge, der tre svenske og fire norske grensekommuner arbeider med det overordnede målet om å skape en sterkere grenseregion gjennom læring og samarbeid på tvers av grensen. Målet er å utvikle grenseregionen som et attraktivt sted å flytte til, etablere virksomhet eller besøke.

Opplev mer av Grenseland

Interreg logo - Norge og Sverige